Ciąża jest dla kobiety stanem błogosławionym, ale jest to również czas, w którym musi zwrócić szczególną uwagę na swoje zdrowie. Nieprawidłowo zbilansowana dieta w tym okresie oraz niedożywienie, prowadzą do wielu zaburzeń, które są niebezpieczne nie tylko dla matki, ale również dla płodu. Najważniejszy wpływ na zdrowie ma jakość pożywienia, a nie jego ilość. Podstawą jest regularne dostarczanie niezbędnych, do życia i rozwoju płodu, witamin i minerałów. Nie należy też zapominać o stałych dowozach białka, które pełni rolę budulcową. Zdrowie warunkuje spożywanie świeżych i niepryskanych warzyw oraz owoców w umiarkowanej ilości. Należy unikać produktów rafinowanych z białej mąki oraz przetworzonych i zjełczałych olejów, zwłaszcza roślinnych. Aby wspomóc zdrowie, należy też zrezygnować ze słodyczy lub zredukować je do minimum. Pamiętać też trzeba o systematycznym sprawdzaniu swojej wagi ciała, ponieważ nadwyżka kalorii nawet podczas ciąży, przyczyni się do nadwagi. W okresie ciąży wskazane jest ograniczenie przyjmowania jakichkolwiek silnych leków.