Z reguły herbatę pijemy z przyzwyczajenia, zazwyczaj do posiłków a w okresie zimowym aby się rozgrzać. Na sklepowych półkach znaleźć możemy przeróżne rodzaje oraz smaki. Najczęściej sięgamy po herbatę czarną. Charakteryzuje się smakiem i ciemną barwą. Smak herbaty czarnej możemy urozmaicać dodatkami, takimi jak: cukier, cytryna, domowa konfitura. Ten rodzaj herbaty wymaga pełnego procesu fermentacji liści. Herbatą nie poddawaną fermentacji jest herbata zielona. Liście po zebraniu poddaje się wyłącznie suszeniu. Napar z zielonej herbaty jest lekko gorzkawy – wiele zależy od długości parzenia liści. Gdy czas ten jest zbyt długi niż zalecany herbata jest cierpka i bardzo gorzka. Aby ubarwić smak tej herbaty wielu producentów korzysta z dodania smaku owocu (opuncji figowej, pomarańczy, ananasa). Zielone herbaty oczyszczają organizm z toksyn, mają właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, obniżają poziom cholesterolu we krwi, niweluje nadkwasotę żołądka.
Godne uwagi są także herbaty czerwone. Mają piękną barwę i specyficzny smak. Zakupić możemy ją w formie czystej oraz z dodatkami kwiatów, owoców i ziół. Picie herbaty czerwonej poprawia koncentrację i pamięć, reguluje przemianę materii, wspomaga układ trawienny, obniża cholesterol. Herbaty białe uzyskuje się z najmłodszych listków. Przede wszystkim ten rodzaj herbaty zmniejsza napięcie i stres. Jest świetnym antyoksydantem. W sklepach zajmujących się sprzedażą wyłącznie naturalnych herbat znajdziemy wiele pachnących i smacznych propozycji, zarówno herbaty czarnej, białej, czerwonej oraz zielonej. Picie herbaty może być smacznym i zdrowym nałogiem.